Moje sijajno človeško telo

To je multimedijska plošča, ki bo otroke med igro seznanila s sestavo in delovanjem človeškega telesa. Pri raziskovanju jih bo zabaval in jim pomagal zabavni okostnjaček Stojko Kostnik. Poleg brskanja po podatkih bodo lahko v Skrivni dnevnik vpisali zapiske o svojem zdravju ter o zdravju prijateljev in družinskih članov.

Stojko jim bo pustil, da si natančno ogledajo vsak delček njegovega telesa, ga razstavijo in spet sestavijo. Lahko bodo tudi načrtovali en dan njegovega življenja in videli, kako različne dejavnosti vplivajo na njegovo počutje. Ves čas med raziskovanjem pa jim bo na voljo veliko kratkih filmov, iger in predlogov za eksperimente ter mnogo drugega.

Sestavi moje telo
To je imeniten kviz, v katerem Stojko zastavlja vprašanja iz anatomije. Sede za mizo naključno izbere enega od devetnajstih delov človeškega telesa, ki so orisani na steni za njim, in nam o njem zastavi vprašanje. S pravilnim odgovorom si prislužimo izžrebani del telesa. Ko pravilno odgovorimo na vseh devetnajst vprašanj, lahko telo sestavimo in ga še oblečemo.

Razstavi me
Ubogi Stojko se je raztreščil na dvaindvajset delov! Naša naloga je, da mu prave dele telesa pomagamo postaviti tja, kamor spadajo. Okrog in okrog Stojkove silhuete razmetane dele moramo drugega za drugim zagrabiti z miško in jih povleči na pravo mesto, vse dokler naš vodnik ni spet sestavljen.

Igramo pa lahko tudi drugače: Stojka poskusimo sestaviti čim hitreje, ali pa dele njegovega telesa med seboj pomešamo in tako dobimo drugačno, zabavno sliko.

Iz česa sem?
Tu si Stojka lahko ogledamo. Od blizu lahko pregledamo vse njegovo telo ter o vsakem delu izvemo kaj novega ... Lahko na primer izmerimo premer njegove lobanje, mu potipamo pljuča, preštejemo kosti v nogi, si ogledamo rentgenski posnetek ključnice in še marsikaj drugega.

Jaz in moj dan
Stojko nam da na razpolago en dan svojega življenja. Ko se zjutraj zbudi, nas vpraša, kaj naj stori, in potem pridno uboga naša navodila: na sprehod pelje nevidnega psa, slika, igra košarko, počiva in počne še veliko drugega. Naša naloga je, da ga pri tem natančno opazujemo.

Paziti moramo, da se preveč ne utrudi, da ne pije premalo ali preveč in da ni lačen ali presit. Če nam uspe Stojka pravilno voditi do večera in pri tem ne ogrozimo njegovega zdravja, dobimo za nagrado priznanje.

NAZAJ na PREGLED
Copyright © 2001, Založništvo literature DZS, Ljubljana